
- Rozgrzewająca herbata jabłkowo-cynamonowa
Składniki:
- 1 litr soku jabłkowego (naturalnego, niesłodzonego)
- 1 laska cynamonu
- 2 cm świeżego imbiru (pokrojonego w gipski)
- 3 goździki
- 1 pomarańcza (pokrojona w plastry)
Przygotowanie:
- W garnku podgrzej sok jabłkowy, dodaj cynamon, imbir, goździki i plastry pomarańczy.
- Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- Podawaj na ciepło w kubkach, ozdabiając tynkiem pomarańczowym lub laską cynamonu.
- Bezalkoholowy grzaniec pomarańczowy z imbirem
Składniki:
- 1 litr soku pomarańczowego
- 1 laska cynamonu
- 2 cm świeżego imbiru (starty lub pokrojony)
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
- 1 gwiazdka anyżu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Wlej sok do garnka, dodaj cynamon, imbir, miód i anyż.
- Podgrzewaj na małym ogniu przez 8–10 minut (nie dostarczaj do wrzenia).
- Przelej do kubków, dekorując kawałki skórki pomarańczy.
- Imbirowo-cynamonowe mleko z miodem
Składniki:
- 500 ml mleka (może być roślinne, np. migdałowe lub owsiane)
- 1 laska cynamonu
- 1 cm świeżego imbiru (starty)
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- Szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Podgrzej mleko w rondelku, dodaj cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.
- Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
- Odcedź mleko przez sitko, dodaj miód i drugie miejsce.
- Podawaj na gorąco, dekorując szczyptą cynamonu.
- Zimowy koktajl z granatem i imbirem
Składniki:
- 500 ml sok z granatu
- 1 cm świeżego imbiru (starty)
- 1 laska cynamonu
- 1/2 cytryny (sok)
- Kilka pestek granatu do dekoracji
Przygotowanie:
- Sok z granatu wlej do garnka, dodaj imbir, cynamon i sok z cytryny.
- Podgrzewaj na małym ogniu przez 5–7 minut.
- Przelej do szkła, udekoruj pestkami granatu i laską cynamonu.
- Kokosowa gorąca czekolada z imbirem i cynamonem
Składniki:
- 500 ml mleka kokosowego
- 50 g gorzkiej czekolady (posiekanej)
- 1 laska cynamonu
- 1 cm świeżego imbiru (starty)
- Szczypta cynamonu w proszku do dekoracji
Przygotowanie:
- W rondelku podgrzewającym mleko kokosowe z cynamonem i imbirem.
- Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
- Przelej do kubków, posyp cynamonem i podawaj na ciepło.
Przygotowanie:
- W garnku podgrzej sok jabłkowy, dodaj cynamon, imbir, goździki i plastry pomarańczy.
- Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- Podawaj na ciepło w kubkach, ozdabiając skórką pomarańczowa lub laską cynamonu.
PRZEPIS: DRINK BEZALKOHOLOWY
- Mojito
Składniki:
- woda niegazowana,
- kilka listków świeżej mięty,
- kruszony lód,
- limonka,
- sprite,
- cukier trzcinowy.
- Owocowy mix
Składniki:
- pomarańcza
- mrożone lub świeże truskawki
- kostki lodu
- sprite lub 7 Up
Drink owocowy mix wspaniale prezentuje się w wysokich szklankach ozdobionych truskawkami i pomarańczą.
- Tęczowy drink
Składniki:
- syrop cytrynowy,
- syrop pomarańczowy,
- syrop malinowy,
- kostki lodu.
Drink zachwyca płynnym przejściem kolorów. Polecam przygotować w wysokiej szklance.
- Pina colada
Składniki:
- sok ananasowy (z ananasa z puszki),
- syrop kokosowy,
- kruszony lód.
- Orientalny szał
Wielbiciele egzotycznych smaków z pewnością rozsmakują się w tym drinku. Jakie owoce będą potrzebne?
- ananas (może być z puszki)
- mango
- melon
- syrop pomarańczowy
- sok ananasowy (z ananasa z puszki)
- pokruszony lód
- Poncz – mocktail bezalkoholowy
Składniki
- pomarańcza – 1 szt.
- śliwka – 1 szt.
- żurawina – 0,5 szkl
- cynamon – 1 szczypta
- rozmaryn świeży – 5 gałązek
- cukier – 0,5 szkl
- sok żurawinowy – 300 ml
- piwo bezalkoholowe – 500 ml
KROK 1: Kroimy owoce
Pomarańczę i śliwkę kroimy w plasterki.
KROK 2: Łączymy składniki
Do dużego dzbanka dajemy sok żurawinowy, pokrojone owoce, żurawiny (świeże lub mrożone) i cynamon – mieszamy. Tuż przed podaniem delikatnie wlewamy piwo bezalkoholowe. Delikatnie mieszamy.
KROK 3: Dekorujemy szklanki
Brzeg szklanek zanurzamy w wodzie na głębokość 0,5 cm i obtaczamy w cukrze. Wlewamy świąteczny poncz i dekorujemy gałązkami rozmarynu.
- Bezalkoholowy ajerkoniak
Składniki
cukier – 150 g
gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka
jajko – 6 szt.
mleko 3,2% – 500 ml
wanilia – 3 g
śmietana 30% – 250 ml
Przygotowanie
Do rondelka wlewamy mleko i śmietankę. Laskę wanilii rozcinamy na pół i wrzucamy do rondla. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Gdy tylko zacznie wrzeć, zdejmujemy garnuszek z ognia i wyławiamy laskę wanilii.
Żółtka ucieramy z cukrem, aż zrobią się jasne i puszyste. Do jajek dodajemy po jednej łyżce ciepłej mikstury, każdorazowo mieszając do połączenia się składników. Gdy składniki będą połączone, przelewamy miksturę ponownie do rondla i podgrzewamy na małym ogniu około 3-5 minut, aż płyn zacznie pokrywać tylną stronę łyżki (uważamy, by nie doprowadzić mikstury do wrzenia).
Jak podawać
Ajerkoniak przelewamy do kubków i dekorujemy odrobiną gałki muszkatołowej.